Mamlok-Preis

The Dwight and Ursula Mamlok Prize for Interpreters of Contemporary Music

The Dwight and Ursula Mamlok Prize is awarded to a soloist or ensemble making a significant contribution to the performance of contemporary music and interested in the performance of the music of Ursula Mamlok.

The award ceremony takes place annually, alternating in Berlin and New York. The Trio “Catch” was the first winner of the Prize in Berlin, May 2018.

The New York Prize is administered through the Contemporary Performance Program, an advanced graduate program of the Manhattan School of Music, where Ursula Mamlok was a member of the composition faculty for 45 years.

Two awards will be given to alumni and second-year students of the program: The Dwight and Ursula Mamlok Prize – for alumni – and the Dwight and Ursula Mamlok Advancement Award – for recent graduates and second-year students.

The prizes will be awarded at the 10th-Year Anniversary Concert of the Contemporary Performance Program at Manhattan School of Music on February 11, 2019.

In addition the prizewinners will be presented in a joint concert sponsored by the Dwight and Ursula Mamlok Foundation at the Tenri Cultural Center at a date to be selected in Spring 2019. Prizewinners will perform contemporary works of their choice and each winner a work to be selected of Ursula Mamlok’s music.

Age limits
Nominees for the 2019 prizes should be a maximum of 35 years by January 31, 2019. The average age of ensemble members may not exceed 35.
Monetary Prizes (in U.S. dollars):
Soloist – $6000
Duo – $7000
Trio and larger – $8000

Zum ersten Mal wurde am 11. Mai 2018 der Dwight und Ursula Mamlok-Preis für
Interpretation zeitgenössischer Musik verliehen.

Er ging an das Trio Catch mit Boglárka Pecze (Klarinette), Eva Boesch (Violoncello), Sun-
Young Nam (Klavier). Den Musikerinnen des Trio Catch gelingt es mit ihrer besonderen
Klangkultur, ihr Publikum „einzufangen“, ihm zeitgenössische Musik nahe zu bringen und es
auf ungewöhnliche Wege der Interpretation mitzunehmen.
Die Preisverleihung Verleihung fand in der Akademie der Künste am Pariser Platz in Berlin
statt in Verbindung mit einem Konzert mit Werken von Ursula Mamlok, Johannes Boris
Borowski und Paul Juon und der filmischen Dokumentation „ Stray Bird – A Danced Tribute to
Ursula Mamlok“ von Anne Berrini.

Der Jury gehörten an:
Frank Kämpfer (Redakteur Neue Musik, Deutschlandfunk), Prof. Dr. Wolfgang Rathert
(Musikwissenschaft Ludwig Maximilians-Universität München), Prof. Hartmut Rohde (Viola,
Universität der Künste Berlin und HON Royal Academy London), Habakuk Traber
(Musikwissenschaft), Dr. Margarete Zander (Musikjournalistin), Bettina Brand
(Musikjournalistin, Geschäftsführerin der Mamlok-Stiftung).
Mit beratender Stimme: Dr. Nicolai von Cube (Rechtsanwalt, 1. Vorsitzender der Mamlok-
Stiftung).

Die Preisvergabe erfolgt jährlich alternierend in Berlin und New York. Der Dwight und Ursula
Mamlok-Preis für Interpretation zeitgenössischer Musik wird 2019 erstmals in New York
verliehen.

Weitere Details folgen bald.